Nieuws

schoolweek 3

Nieuwsbijlage bij de weekbrief van 9 september 2016

 

Lessen over de klimaatbuffer en een bezoek aan de Koedood.

De eindbouw bezoekt deze periode de Koedood. Dit bezoek is gekoppeld aan de klimaatbuffer die gerealiseerd is op het eiland IJsselmonde . Voorafgaand aan het bezoek hebben we een uitgebreide les gehad over deze klimaatbuffer.

Waarom deze belangrijk is en welke dieren er inmiddels wonen.

Op de fiets is het een kwartiertje rijden. We hebben gevist in het water; in de grond geboord en we zijn op zoek gegaan naar kleine en grote dieren.

Het was een leerzame les waar we veel van opgestoken hebben.

 

Nieuws uit onderbouw d

Ook voor OBd is het schooljaar weer begonnen. In de eerste twee weken hebben we elkaar weer even afgetast, wie zaten er ook al weer allemaal bij ons in de groep? En met wie ga ik dit jaar allemaal spelen en werken? Ook hebben we de regels in de groep herhaald, zodat we allemaal weer goed weten hoe we ruzies oplossen, hoe we netjes opruimen (gelukkig hebben we hier dit schooljaar een beetje hulp bij van Minoes de opruimpoes!) en hoe je elkaar kunt helpen.

Sinds afgelopen week werken we ook weer met een thema, My Body. Wij zijn begonnen met de kapsalon. De kinderen kunnen in de hoek op de gang spelen, waar een kapsalon is nagebootst. Kinderen kunnen hier een afspraak maken voor bijvoorbeeld een was- en knipbeurt (met een echte schaar, die gelukkig alleen papier kan knippen), doen alsof ze elkaars haren wassen, föhnen, versieren met allerlei speldjes en noem maar op. Ook in de klas staan op de aandachtstafel allerlei werkjes die te maken hebben met het thema kapsalon, zoals verschillende kammen in het zand testen, elastiekjes met 1 hand om een buis doen, een verhaaltje op logische volgorde leggen, enzovoorts.

Ook hebben we sinds afgelopen week een nieuw materiaal in de klas, namelijk het zelf ontwerpen van een knikkerbaan. Dit constructieve werkje daagt ieder kind op zijn niveau uit een knikker te laten rollen over hun baan. U zult begrijpen dat dit werkje ontzettend bij de kinderen in trek is!

In de bijlage staan wat foto's van de kapsalon en de knikkerbaan. Natuurlijk zijn er nog meer foto's, deze komen zo snel mogelijk op de website in het album van OBd te staan. Houdt dit album goed in de gaten, want regelmatig komen er nieuwe foto's bij!

 

Thema ‘My Body’

Na een heerlijke warme start zijn de peuters weer helemaal gewend aan de groep.

Nadat we begonnen zijn met het vertellen van verhalen over de vakantie, zijn we nu bij het thema My Body.

De kinderen leren hun lichaamsdelen te benoemen en wij zingen hier samen liedjes bij.

We hebben op een groot vel papier en op het plein, de lichamen van de peuters omtrokken.

Dit was overigens voor sommige best spannend, want waar gaat de juf met haar potlood naartoe en wat kribbelt er onder mijn voet? Op de tekening konden ze aanwijzen waar de handen, het gezicht en de voeten zijn. Wij hebben het gehad over welk kind groter of kleiner is, wie is er dan groter of kleiner?

Ook het tellen van vingertjes en teentjes is een hele uitdaging omdat sommige peuters er heilig van overtuigd zijn dat zij zes vingertjes aan een hand hebben.